25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:18
No menu items!

Britanicii au livrat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow. Amenințarea Kremlinului

spot_img

Regatul Unit a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a anunţat joi un oficial occidental, informează Reuters.

Potrivit informaţiilor CNN, Londra a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate doar pe teritoriul suveran al Ucrainei şi nu în interiorul Rusiei.

Miniştrii britanici al Apărării Ben Wallace şi al Afacerilor Externe James Cleverly s-au deplasat în ultimele săptămâni în SUA pentru discuţii cu privire la sprijinul pentru Ucraina.

Ben Wallace a confirmat informația, precizând că Regatul Unit donează rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei pentru a o ajuta să-și protejeze teritoriul suveran împotriva forțelor rusești. „Pur și simplu nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce Rusia ucide civili. Rusia trebuie să recunoască faptul că doar acțiunile sale au condus la furnizarea unor astfel de sisteme către Ucraina”, a declarat Wallace în fața Parlamentului.

Storm Shadow, fabricată de producătorul de rachete european MBDA, este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi capacităţi „stealth”, proiectată pentru atacuri împotriva unor ţinte de mare importanţă, precum buncăre ascunse şi infrastructuri-cheie, potrivit site-ului web al companiei.

Aceste rachete au o rază de acţiune de peste 250 de kilometri, potrivit producătorului.

Rusia promite să răspundă „corespunzător”

Rusia a primit de o manieră „foarte negativă” ştirea privind furnizarea de către Regatul Unit de rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei şi va răspunde în mod „corespunzător” la această acţiune, a transmis, joi, Kremlinul.

„Acest lucru necesită un răspuns adecvat şi din partea militarilor noştri, care vor lua deciziile corespunzătoare din punct de vedere militar”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

                                                                                                                  Adina Silav