5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:32
No menu items!

BREXIT. Scoția se pregătește să se desprindă de Marea Britanie ca să rămână în UE

spot_img

Guvernul Scoţiei cere de urgență negocieri cu Uniunea Europeană pentru rămânerea în Blocul Comunitar, în ciuda ieşirii Marii Britanii şi, în același timp, se pregătește pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţa țării față de Regatul Unit.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunțat că „Guvernul Scoţiei solicită negocieri urgente cu Bruxellesul pentru a-şi menţine locul în Uniunea Europeană și analizează actualul cadru legislativ în scopul convocării unui nou referendum pe tema independenţei regiunii”.

Scoţia, o regiune cu statut semiautonom în cadrul Marii Britanii, cu cinci milioane de locuitori, speră că va putea rămâne membră UE dacă se va desprinde de Marea Britanie înainte ca această ţară să părăsească Blocul Comunitar. Locuitorii Scoţiei au votat într-un raport de 62 la 38% în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, dar majoritatea cetăţenilor britanici au stabilit ieşirea din comunitatea europeană.

Unii politicieni europeni au declarat că Scoţia trebuie admisă rapid în Uniunea Europeană. „Europa este deschisă spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Scoţia intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, afirmă şeful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon. „Devine evident că opţiunea unui nou referendum proindependenţă trebuie să existe şi este luată în discuţie. În acest context, Scoţia se confruntă cu perspectiva de a fi scoasă din UE împotriva voinţei cetăţenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic. Cred că un referendum proindependenţă este foarte probabil

Nicola Sturgeon

Alegătorii scoţieni au respins într-un raport de 55 la 45% independenţa faţă de Marea Britanie în referendumul din anul 2014, dar, între timp, formaţiunea proindependenţă a lui Sturgeon – Partidul Naţional Scoţian (SNP) – a devenit mai populară.

Emanuel Stan