24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:16
No menu items!

BREXIT. Cine ar mai putea opri ieșirea Marii Britanii din UE

spot_img

Rezultatul referendumului de joi, din Marea Britanie, este unul consultativ, exprimând voința cetățenilor, iar Guvernul sau Parlamentul de la Londra nu au obligația de a-l transpune într-o lege.

Expertul juridic David Allen Green, editorialist al Financial Times, consideră că ce se va întâmpla mai departe va fi pur și simplu o chestiune de politică parlamentară, scrie euractiv.ro.

Parlamentarii ar putea vota împotriva ieșirii din UE, dacă nu intervin schimbări majore pe scena politică, întrucât cei mai mulți dintre parlamentari sunt proeuropeni. Ei ar putea argumenta ignorarea voinței poporului cu aplicarea suveranității Legislativului.

O altă variantă ar fi ca Guvernul să încerce să negocieze un nou acord privind calitatea de membru UE și să organizeze încă un referendum. 

Într-o a treia variantă, Executivul de la Londra ar putea ignora pur și simplu rezultatul referendumului. Sau ar putea organiza un nou referendum, mai ales că deja au apărut primele regrete ale britanicilor.

Ignorarea votului de către Parlament nu este o opțiune chiar inedită, așa cum ar putea părea în acest moment, când toată lumea vorbește de Brexit. Potrivit BBC, parlamentarii au discutat de mai mult timp această posibilitate. La începutul lunii, sub acoperirea anonimatului, un parlamentar a declarat pentru postul de televiziune că Legislativul va ține cont de voința poporului, dar a subliniat că după vot ”totul trebuie negociat, iar Parlamentul își va spune cuvântul”. 

Dar când Guvernul va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona nu va mai fi cale de întors, întrucât aceasta înseamnă activarea procesului de retragere din UE.

Emanuel Stan