9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:04
No menu items!

Brazilia, a doua țară din lume, după SUA, la decese cauzate de COVID-19. Bolsonaro neagă pandemia

spot_img

Brazilia a devenit vineri a doua ţară din lume în urma Statelor Unite ca număr de morţi din cauza coronavirusului, depăşind Regatul Unit, cu 41.828 de morţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, notează AFP, preluată de Agerpres. Președintele Bolsonaro consideră însă pandemia un subiect exagerat, generând indinarea cu o declarație controversată.

Acest număr, care pentru comunitatea ştiinţifică este în realitate mult mai ridicat, a inclus o creştere de 909 morţi în ultimele 24 de ore.

Preşedintele Braziliei, care consideră exagerată pandemia de coronavirus, nu a mers niciodată în spitalele din țara ca să-i vadă pe bolnavi sau pe medicii care luptă cu epidemia. În schimb, Jair Bolsonaro a provocat un val de indignare după ce a cerut joi seară populaţiei să meargă să filmeze în spitale pentru a verifica gradul de ocupare.

„Potrivit informaţiilor mele, mă înşel poate, practic nimeni nu şi-a pierdut viaţa din lipsa unui aparat de ventilaţie mecanică sau a unui pat la terapie intensivă”, a motivat preşedintele de extremă dreapta.

„Ar fi bine să mergeţi la un spital din apropiere (…) şi să găsiţi un mijloc de a intra pentru a filma”, a declarat şeful statului în timpul transmisiunii sale săptămânale live pe Facebook, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Mulţi oameni o fac deja, dar este nevoie de şi mai mulţi, pentru a arăta dacă paturile sunt ocupate sau nu”, a adăugat el, explicând că înregistrările video publicate pe reţelele sociale vor fi „filtrate”, apoi analizate de poliţie sau de serviciile de informaţii.

Cea mai mare ţară din America Latină, cu o populaţie de 212 milioane de locuitori, este, de asemenea, pe locul al doilea la număr de contaminări, tot în spatele Statelor Unite, cu 828.810 cazuri.

Răspândirea coronavirusului este departe de a fi ţinută sub control în Brazilia, la trei luni şi jumătate după primul caz de contaminare, la 26 februarie, la Sao Paolo, în timp ce această metropolă, ca şi Rio de Janeiro, şi-au reluat activitatea economică şi comercială.

Statul Sao Paolo şi cei 46 de milioane de locuitori rămâne cel mai afectat, cu un sfert din numărul morţilor din ţară (10.368) şi 167.900 de cazuri de contaminare confirmate.

Urmează Rio de Janeiro, cu 7.417 decese şi circa 78.000 de cazuri de contaminare.

Regatul Unit a înregistrat vineri seară 41.481 de morţi de COVID-19, baolă apărută în China la sfârşitul anului trecut.