26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 19:40
No menu items!

Brancardierul care a deconectat de la aparate o pacientă Covid, reținut pentru ucidere din culpă

spot_img

Brancardierul de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală, care a deconectat o pacientă COVID de la aparate, iar aceasta a murit, a fost reținut vineri seara, în urma unor noi audieri la Serviciul Omoruri, sub supraveghera procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București. El este acuzat de ucidere din culpă și se va cere instanței emiterea unui mandat de arestare preventivă.

Prima variantă a anchetatorilor este neglijența, dar aceștia nu exclud și alte variante. Între timp, inspectorii DSP București vor merge în control la Spitalul Victor Babeş să verifice procedurile de lucru, după ce pacienta deconectată de la aparate a murit. Mai multe documente au fost ridicate de anchetatori, iar primele concluzii au arătat că bancardierul nu a respectat în niciun caz procedurile.

El ar fi intrat singur în salon ATI, fără să-și aştepte colegii, și depășindu-și atribuțiile, a scos sonda de intubare de la o pacientă pe care a confundat-o cu o altă pacientă care decedase. 

„În data de 10.12.2020, ora 15:30, după ce una dintre cele doup paciente dintr-un salon al Secției de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon și depunerea acestuia la morgă au fost solicitați mai mulți brancardieri, între care și inculpatul, precum și o infirmieră. Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecție, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai așteptra pe ceilalți, și, confundând cele două paciente, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a scos sonda de intubare de la pacienta în viață, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertați”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Pacienta, internată cu Covid-19, avea 65 de ani și era la secția ATI a spitalului de două săptămâni. Spitalul „Victor Babeș” anunță o anchetă internă, referindu-se la caz drept un „incident regretabil”.