16.6 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 19:43

Brățările dacice, Tezaurul de la Pietroasa și alte artefacte, admirate gratuit la Alba Iulia

spot_img

Expoziția-eveniment ”Aurul și argintul antic al României”, care reunește peste o mie de artefacte, va putea fi admirată în premieră, la Alba Iulia, fără taxă de intrare

bratari-dacice

Alba Iulia este al optulea oraș în care ajunge, în ultimul an și jumătate, expoziția “Aurul și argintul antic al României’, fiind pentru prima dată însă când accesul publicului va fi liber, fără taxă de intrare.

Expoziția, care are o valoare de asigurare de 70 de milioane de euro, este găzduită, în condiții de maximă securitate, de Sala Unirii din Alba Iulia, în perioada 4 iunie-12 iulie.

Expoziția a debutat în 2013 la București și a ajuns, în 2014, la Timișoara, Oradea, Satu Mare și Sibiu, iar în 2015 la Cluj-Napoca și Târgu Mureș, urmând să fie deschisă la Sfântu Gheorghe, Buzău și Craiova.

În expoziție sunt expuse peste o mie de piese, care acoperă o perioadă de peste șase mii de ani, din care circa două sute de artefacte aparțin MNIR, iar restul provin din colecțiile a 31 de muzee din țară. Este pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.

S.M.