25.7 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 21:07
No menu items!

Borza: Hidroelectrica trebuie să învețe să vândă mai mult decât produce

spot_img

Borza-Remus_SZ-500x332

Compania Națională Hidroelectrica trebuie să învețe să vândă mai mult decât produce, iar pentru acest obiectiv este necesară aducerea unor profesionisti din mediul privat pe zona de trading și furnizare, a declarat administratorul judiciar Remus Borza.

Declarația a fost făcută, în contextul anunțului de numire a lui Marius Adrian Chiriac în funcția de director al Direcției Trading-Furnizare, începând cu 12 mai.

”După o experiență traumantizantă și vădit prejudeciabilă a contractelor bilaterale încheiate cu băieții deștepți din perioada 2002- 2012, după o perioadă, 2012-2014, de relativă inadaptabilitate la piață, evoluții, realități și tendințe, Hidroelectrica trebuia să încerce un management mai dinamic, mai asumat, mai vizionar și mai creativ pe zona de trading și furnizare energie. Anticipam încă din 2012 că energia generată din surse regenerabile, va pune o presiune teribilă pe producătorii tradiționali din surse primare: termo, nuclear și hidro. De atunci și până azi, marjele comerciale ale acestor producători s-au subțiat tot mai mult. Unii dintre ei vând în pierdere, pentru că azi prețul megawatt-ului în piață este mult mai mic decât prețul lor de cost. Și Hidroelectrica, cu toate măsurile luate pentru a-și eficientiza și optimiza costurile de producție, vinde la limita prețului de cost. În atare condiții, aducerea unor profesioniști din mediul privat pe zona de trading și furnizare, apare ca o necesitate obiectivă. Hidroelectrica, pentru a-și maximiza profitul, trebuie să învețe să vândă mai mult decât produce. Domnul Chiriac este primul care vine în Direcția de Trading Furnizare din mediul privat. Vor mai veni și altii. Împreună, vechi și noi, vor trebui să formeze o echipă de succes care să transforme Hidroelectrica în cel mai important jucător pe piața de energie din România și țările limitrofe”

Remus Borza

Chiriac a absolvit Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnică București, în 2003, și a lucrat la Transelectrica și la Enel, unde a ocupat funcția de director Achiziții Energie și Vânzări.

 Hidroelectrica a încheiat vineri, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale – OPCOM, opt contracte în valoare totală de 18,5 milioane de euro pentru vânzarea unei cantităţi de 431.360 MWh de energie.

Potrivit companiei, au fost încheiate cinci contracte cu Arelco Power şi trei cu Electrica Furnizare, cu livrare în perioada 19 mai 2014 – 30 iunie 2015. Prețul mediu din această tranzacție este de 187,94 lei/ MWh.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din România. Statul deține, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din acțiunile Hidroelectrica, restul fiind ale Fondului Proprietatea.

Compania se află în insolvenţă, pentru a doua oară, de la finele lunii februarie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza a fost achitat luna trecută de Curtea de Apel București, în primă instanță, în dosarul în care era judecat pentru conflict de interese. Procurorii l-au trimis în judecată pentru că în perioada primului mandat de administrator judiciar la Hidroelectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.

Vlad Bârleanu