30 C
București
marți, 16 august 2022 - 21:31
No menu items!

Boris Johnson: Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa de după 1945

spot_img

Premierul britanic Boris Johnson a declarat într-un interviu pentru BBC că sunt indicii care sugerează că Rusia pregătește „cel mai mare război în Europa de la 1945 încoace” și a avertizat asupra costului uman extraordinar pe care l-ar presupune o astfel de acțiune, inclusiv în rândul „tinerilor ruși”.

„Toate indiciile arată că planul a început deja, într-un anume sens”, a spus premierul britanic, întrebat dacă o invazie rusă este considerată în continuare drept „iminentă”. El a spus că nu sunt semne care să atenueze această evaluare.

Informaţiile din ultimele zile sugerează să Rusia intenţionează să lanseze un atac și să încercuiască capitala Ucrainei, Kiev. El a precizat că preşedintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că sunt informaţii că ruşii plănuiesc să intre în Ucraina nu prin est, ci din Belarus, în zona care înconjoară Kievul.

„Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș în vieți omenești pe care l-ar putea presupune” asemenea planuri, a avertizat Johnson. „Mi-e teamă că planul pe care îl vedem este pentru ceva ce ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, fie și numai în ceea ce privește amploarea sa”, a spus premierul.

„Dar oamenii trebuie să ia în considerare nu doar potențialele pierderi de vieți ale ucrainenilor, ci și ale tinerilor ruși”, a adăugat el.

Conform celor mai recente estimări, între 169.000 şi 190.000 de soldaţi ruşi sunt masaţi la frontiera cu Ucraina, atât în Rusia cât şi în Belarus. Acestă estimare îi include şi pe rebelii din estul Ucrainei.

                                                                                                                    Adina Silav