7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 23:50
No menu items!

Boris Johnson il numește pe Emmanuel Macron „lingăul lui Putin”, calificându-l drept „greţos”

spot_img

Fostul premier britanic Boris Johnson l-a calificat pe Emmanuel Macron drept „greţos” pentru că a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, în ianuarie 2022, când a încercat să-l convingă pe liderul de la Kremlin să nu invadeze Ucraina, a dezvăluit un fost consilier al guvernului britanic.

Mai mult, Johnson a spus despre preşedintele francez că este „lingăul lui Putin”, a precizat Guto Harri în ultimul episod al podcastului său Unprecedented, în care vorbeşte despre perioada petrecută la Downing Street 10, relatează The Guardian, potrivit Agerpres.

La începutul lunii martie 2022, când zeci de mii de ucraineni părăseau în grabă ţara lor atacată de armata rusă pe 24 februarie, presa britanică şi mai multe ţări europene criticau faptul că Marea Britanie primea doar un număr redus de refugiaţi.

„Macron a plusat criticându-l foarte direct pe Boris şi declaraţiile sale au apărut pe prima pagină în The Guardian”, îşi aminteşte fostul director de comunicare al lui Boris Johnson, Guto Harri, vorbind într-un nou episod al podcastului său denumit ‘Unprecedented’.

În timpul unei reuniuni cu consilierii săi, Boris Johnson „s-a lansat într-un atac virulent împotriva lui Emmanuel Macron, catalogându-l cu un cuvânt care începe cu ‘ C ‘, spunând că este un dement, un lingău al lui Putin”, povesteşte colaboratorul fostului premier conservator britanic.

„Trebuie să acţionăm fără mănuşi”, „trebuie să ne dezlănţuim împotriva acestor „broscari” (termen peiorativ folosit de englezi când vorbesc despre francezi), ar mai fi spus Johnson, potrivit aceluiaşi consilier. Susţinători înverşunaţi ai Ucrainei încă din primele momente ale invaziei ruse, politicienii britanici se arătaseră deja foarte sceptici faţă de tentativele lui Emmanuel Macron de a-l convinge pe Vladimir Putin să nu atace Ucraina. Vizita preşedintelui francez la Moscova cu câteva săptămâni înaintea declanşării războiului „i-a provocat greaţă” fostului premier britanic, mai spune Guto Harri.

Cu toate acestea, adaugă el, mai târziu cei doi lideri s-au reconciliat, după ce preşedintele francez s-a dovedit la rândul său un susţinător ferm al Ucrainei, pe care Franţa, asemeni Marii Britanii, a aprovizionat-o substanţial cu armament pentru a putea lupta împotriva Rusiei.

„Ei au băut un whisky împreună la summitul G7”, s-au măgulit vorbindu-şi cu „prietene”, iar Boris Johnson l-a invitat pe Emmanuel Macron la Londra „pentru a arăta lumii întregi că este vie (starea noastră de) ‘ Bromance ‘ (neologism care combină cuvintele ‘brother’ şi ‘romance’), a mai rememorat colaboratorul fostului premier britanic.

D.Constantin