19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 5:18

Boom al cifrei de afaceri pentru agențiile de turism și saloanele de înfrumusețare

spot_img

salon frumusete

Cifra de afaceri a agențiilor turistice și a tur-operatorilor a crescut vertiginos în primele două luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 41% în date ajustate sezonier, după ce în 2013 veniturile din aceste servicii au fost în picaj. Același lucru se poate spune și despre cifra de afaceri a hotelurilor și restauratelor, care a crescut cu 10,7%, și despre cea din serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare, care a avansat cu 10,4%.

”Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută,  în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2014 a înregistrat o cifră de afaceri cu 9,6% mai mare comparativ cu perioada similară din 2013, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+43,4%), activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+12,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+10,4%), şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea  textilelor şi  blǎnurilor (+7,1%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 1,4%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În primele două luni ale anului trecut, cifra de afaceri în serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, scădea cu 5,5% comparativ cu perioada similară din 2012. Declinul provenea din activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-29,5%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-24,6%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,7%).

Pe întreg anul 2013, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 3,7% mai micǎ comparativ cu anul 2012, provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-20,0%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-12,2%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-6,3%).

Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+8,1%) şi la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+0,8%).

Dacă serviciile de turism și cele de înfrumusețare au revenit pe creștere, nu același lucru se poate spune despre cifra de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, și întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor.

Astfel, acestea au scăzut cu 3,8% din cauza scăderilor înregistrate la comerțul cu autovehicule (-4,4%), activitățile provenite din comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (-3,5%) și întreținerea și repararea autovehiculelor (-3%).

Cifra de afaceri pentru serviciile de turism și călătorie din România va crește cu 5,4% în 2014, până la aproape 35 de miliarde de lei, reprezentând 5,3% din PIB, arată un raport detaliat al World Travel & Tourism Council (WTTC), remis Sursa Zilei. Potrivit aceluiași document, contribuția directă a acestui sector la PIB va fi de aproape 11 miliarde de lei în acest an, în creștere cu 3,7% față de anul trecut.

Cosmina Croitoru