1.2 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023 - 20:59
No menu items!

Bomba de la Târgu Secuiesc era „pizza” în interceptări

spot_img

Mai mulți membri ai Mișcării HVIM au plănuit încă din octombrie atentatul cu bombă la Târgu Secuiesc, dispozitivul exploziv fiind numit în interceptări „pizza”.

Șeful formațiunii, al cărui nume nu a fost dat publicității de anchetatori, ar fi insistat, la o întâlnire a membrilor HVIM din Transilvania, pe 10 octombrie 2015, că trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e”.

Termenul de „pizza”, notează procurorii DIICOT, a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, unul dintre cei prezenți la întâlnire afirmând că ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență.

Oamenii legii mai susțin că dosarul penal a fost deschis imediat după acea întâlnire care a fost monitorizată. Atunci s-a convenit ca dispozitivul să fie făcut de Istvan Beke, „care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care ”ar face să se aprindă cel puțin 3-4 petarde simultan” și că mai trebuie ”doar o baterie”.

La rândul său, Beke Istvan le-a spus membrilor prezenți la întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de ziua națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, ”chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”.

Procurorii DIICOT mai susțin că planurile erau reale, deoarece Istvan Beke a și cumpărat materialele, un telefon cu cartelă și alte dispozitive, de pe raza județului Timiș. Bomba urma să fie amplasată în perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, într-un coș de gunoi situat pe traseul de deplasare al paradei militare.

La perchezițiile de acasă și de la firma lui Istvan Beke de securitate, au fost găsite materiale explozive, și celelalte componente cu care s-ar fi putut fabrica o bombă. Liderul mișcării HVIM a primit mandat de arestare pe 30 de zile, dar decizia poate fi contestată.