1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 7:38
No menu items!

Bogdan Popovici, condamnat în „Trofeul Calităţii”: Pușcăriații nou-veniți, torturați de clanuri în închisorile supraaglomerate

spot_img

Bogdan Popovici, unul dintre cei şase inculpaţi în dosarul „Trofelul Calităţii”, condamnat la şase ani de închisoare cu executare, a vorbit recent în câteva interviuri televizate despre condiţiile din închisorile romaneşti.

Supraaglomerarea, rugina, ploșnițele, mucegaiul, dinții rupţi în gură, netrataţi sau trataţi de nişte dentişti care lucrează ca în Evul Mediu, zeci de oameni înghesuiţi într-o cameră de 30 mp, bolnavi cronici alături de persoane sănătoase, acestea sunt doar câteva dintre atributele care zugrăvesc infernul din penitenciare. Popoviciu mărturiseşte că soţia lui, Marina Ioana, condamnată în acelaşi dosar, s-a ferit să-i povestească ce a văzut şi ce a trăit în perioada detenţiei la Târgşor. Aceasta a stat într-o cameră cu opt paturi în care erau 11 alte suflete, fiind nevoită să doarmă cu o altă persoană într-un pat lat de 80 de centimetri. Femeile sunt aproape torturate în penitenciare, victime ale discriminării.

România riscă amenzi uriaşe şi excluderea din Consiliul Europei din cauza condiţiilor din penitenciare. „Preocuparea fundamentală a unei societăţi trebuie să o constituie sănătatea familiei, iar scopul închisorii trebuie să fie reinserţia socială. Dacă nu laşi familiile la vizită, decât la trei, patru luni, timp în care în alte ţări civilizate au dreptul la zece ore cel puţin la o lună sau două luni, distrugi familia, stimulezi homosexualitatea şi amplifici tensiunile în închisoare”, a declarat Popovici.

Bogdan Popovici a stat trei ani şi opt luni în închisoare. Instanţa a stabilit în cazul lui şi al soţiei lui că merită pedepse exemplare pentru că sunt instruiţi şi pentru că nimeni să nu mai comită astfel de infracţiuni.

Andrei Tudor