6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:24
No menu items!

Bogdan Chirieac: „Pentru România urmează cinci ani pierduți”

spot_img

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat situația actuală de pe scena politică, după turul I al alegerilor prezidențiale, considerând cu amărăciune că „pentru România urmează încă cinci ani pierduţi”.

„Pentru România îmi este teamă că urmează încă cinci ani pierduţi. Este clară situaţia asta. Ceea ce înseamnă o generaţie irosită. Au fost zece ani cu Traian Băsescu şi, cel mai probabil, vor fi zece ani cu Klaus Iohannis. 20 de ani. S-a dus viaţa activă a unei generaţii. Pe de-o parte președintele Klaus Iohannis, în primul mandat, nu a reuşit să închidă epoca Băsescu. Asta mi se pare cel mai groaznic lucru. Este altă factură umană, Klaus Iohannis, fără doar şi poate. Măcar în materie de reprezentare externă nu avem o problemă cu el. Arată a preşedinte, vorbeşte limbi străine. Dar nu sunt câştiguri deloc pentru România. Este adevărat că nu am avut nici pierderi prea mari cu Klaus Iohannis preşedinte”, a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

“Votul nu ar putea fi în favoarea Vioricăi Dăncila”

“Eu zic că, în turul doi, fiecare candidat porneşte de la aceeaşi linie de plecare. Se poate întâmpla o singură minune: un vot împotriva lui Klaus Iohannis. Deci votul nu ar putea fi în favoarea Vioricăi Dăncila, ci împotriva lui Klaus Iohannis. Pentru asta este nevoie de emoţie şi nu are cine să o stârnească. Aparent, alegerile au fost libere şi corecte, nu sunt motive de suspiciune, cum au fost la europarlamentarele din primăvară. Acesta este adevărul. S-a votat corect, liniştit, nu au fost contestaţii. Nu avem îndoieli că, fundamental, aceasta este voinţa poporului român. Dacă, după cinci ani, România nu va avea decât la fel ca şi până acum, tot puşcării mizere, dar fără șosele, fără spitale, fără nimic altceva, este fix responsabilitatea poporului român. Aşa cum a fost la capătul a zece ani de mandat Băsescu, când ne-am trezit brusc pe ultimul loc în Europa”, a mai spus analistul politic.

“Eu cred că va fi o prezenta mai mică în turul al doilea, tocmai din cauza tranşării lucrurilor în turul întâi. Alegătorii domnului Iohannis au senzaţia că deja s-a decis învingătorul”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Pe ce voturi se poate baza Dăncilă, în următoarele două săptămâni

“Nu se poate baza pe nimic, decât pe votul împotriva lui Klaus Iohannis. Din cauza asta toţi analiştii spun că este puţin probabil o victorie a Vioricăi Dăncilă, că cineva trebuie să declanşeze acest vot şi nu are cine. USR-ul preferă să nu vină la vot decât să voteze cu candidatul ciumei roşii. Da, poate o parte de la Mircea Diaconu să meargă către PSD. Cele aproape trei procente ale Ramonei Bruynseels să meargă tot către PSD. Dar nu se votează partidul, ci omul, la prezidențiale, în turul doi. Deci fix această zonă. Un vot împotriva lui Iohannis. Iohannis nu va face nimic în aceste două săptămâni ca să trezească emoţii. Aţi văzut discursul de aseară, după anunţarea victoriei sale în turul I: desfiinţarea PSD, desfiinţarea unui partid politic legitim, într-o ţară membră NATO şi UE”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

“Dan Barna a făcut o greşeală fundamentală”

“USR este o corporaţie extremistă, mercenari în lupta pentru cine plăteşte mai bine. Nu este o afirmaţie peiorativă. Sunt corporaţii de genul acesta perfect onorabile: Blackwater în SUA. Este un fel de organizare militară care nu acceptă dialogul. Încă nu este structurată ca partid mişcarea aceasta. Dan Barna a făcu o greşeală fundamentală: s-a luptat doar cu PSD, nu cu Klaus Iohannis. Nu am nicio îndoială că îşi dorea să intre în turul al doilea. Dacă o făcea, atunci aveam o mare dispută pentru viitorul preşedinte al României”, a mai spus analistul politic.

Valeriu Motoc