6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:20
No menu items!

Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe UE, la Bruxelles

spot_img

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, pe agendă aflându-se situaţia europeană de securitate, precum şi evoluţiile din Libia, Siria, Mali, Sudan şi regiunea Indo-Pacific, a informat, duminică, MAE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, la reuniune urmează să participe, prin sistem videoconferinţă, secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Discuţia privind situaţia europeană de securitate are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală (de tip Gymnich) care a avut loc la în Franţa, la Brest, în zilele de 13 şi 14 ianuarie.

„Ministrul Bogdan Aurescu va reitera principalele poziţii ale României în actualul context, cu accent pe importanţa unităţii UE, în baza principiilor şi valorilor comune, şi a continuării pregătirii de măsuri ferme şi credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienţei Ucrainei şi a celorlalţi parteneri din Vecinătatea Estică. Va reitera nevoia de dezescaladare concretă a situaţiei de securitate, precum şi necesitatea pregătirii unui set robust de măsuri restrictive (sancţiuni) ca instrument la dispoziţia UE pentru descurajarea Moscovei.

Va sublinia importanţa continuării unei coordonării strânse cu SUA, NATO şi Regatul Unit, inclusiv în domeniul comunicării strategice”, se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.

De asemenea, menţionează MAE, în cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat Antony Blinken, Bogdan Aurescu va saluta frecvenţa şi substanţa consultărilor aprofundate la nivel transatlantic, fiind transmis astfel un semnal „ferm” în privinţa angajamentului „puternic” al SUA pentru securitatea aliaţilor săi europeni.

Ministrul Aurescu va reitera şi mulţumirile României pentru anunţul preşedintelui Joe Biden cu privire la creşterea prezenţei militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate, arătând că angajamentul SUA are o importanţă „deosebită” pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte integrantă.