12.2 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 22:35

Bogdan Aurescu este noul ministru de externe

Propunerea privindu-l pe Mihnea Motoc a fost retrasă

Aurescu Bogdan

Victor Ponta a retras propunerea de numire a lui Mihnea Motoc ca ministru de externe. În locul său, premierul l-a propus pe secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Președintele Traian Băsescu a fost de acord cu noua propunere și a semnat decretele pentru Bogdan Aurescu, la Ministerul de Externe, și Hegedus Csilla, la Ministerul Culturii. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 19.

Săptămâna trecut, Traian Băsescu a explicat de ce nu poate semna decretul de numire a lui Mihnea Motoc, deși era de acord cu nominalizarea: Am decis să fac numirea ministrului de Externe şi al Culturii simultan. În momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de susţinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. Însă în conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Cancelaria prim-ministrului, care trebuie să-l contrasemneze”.