26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 16:10
No menu items!

Bodyguarzii Gării de Nord costă jumătate de milion de euro

spot_img

Firma care a aparținut unui lider al PDL Gorj va asigura paza Regionalei CF București

Gara de Nord

După ce au dat afară mii de oameni în ultimii ani, s-au specializat în vânzarea fierului vechi rezultat din liniile de cale ferată dezafectate și închiriază zeci de mii de metri pătrați de spații de birouri, oficialii CFR alocă peste 400.000 de euro pentru paza Gării de Nord și a unor obiective din cadrul Regionalei CF București, pentru o perioadă de 1 an.

Compania CFR SA , Sucursala Regionala CF București, cheltuiește peste 1,56 milioane de lei, fără TVA, pentru paza Gării de Nord, depourilor și a altor obiective.

Squad Force, o firmă de apartament cu sediul în Târgu Jiu s-a „lipit” de două contracte de pază în Gara de Nord grupa A și B, sediul sucursalei CF București și diverse active. Fiind o veche clientă a companiei CFR SA, firma din Gorj a câștigat cele două contracte în urma unor licitații prin negociere directă, pentru că administratorii infrastructurii feroviare nu au organizat licitații electronice.

Chiar dacă în anunțurile de licitație nu sunt precizate perioadele de valabilitate a contractelor, surse neoficiale ne-au explicat că firma din Gorj încasează cei peste 400.000 de euro în următorul an. Conform anunțurilor de licitație, în data de 30 ianuarie, CFR SA a încheiat un contract de pază a obiectivelor aparținând sucursala regionalei CF Bucuresti, în valoare de aproximativ 854.000 de lei, fără TVA cu Squad Force. Înainte cu o săptămână, în data de 23 ianurie, aceeași firmă a reușit să câștige contractul pentru paza Gării de Nord, în valoare de aproximativ 713.000 de lei, fără TVA.

Squad Force a câștigat, în vara anului 2013, primul contract de pază a Gării de Nord. Mai exact, în iunie 2013, firma din Gorj a parafat un contract în valoare de aproximativ 188.000 de lei, fără TVA, pentru paza Gării de Nord și a depoului București.

În 2013, presa a precizat că firma din Târgu Jiu a fost patronată de Marcel Petrică Iacobescu, fost lider al PDL Gorj.

UPDATE

Conducerea CFR precizează că cele două contracte care au ca obiectiv asigurarea pazei în Gara de Nord şi asigurarea pazei în alte obiective, nu s-au atribuit prin negociere directă, cele două proceduri desfăşurându-se conform prevederilor legale.

Licitaţiile au fost anunţate prin publicare în presă, în data de 16.09.2014, documentele necesare achiziţiei (caiet de sarcini, formulare etc.) fiind puse la dispoziţia ofertanţilor la sediul autorităţii contractante, Sucursala Regională CF Bucuresti.

Termenul de depunere a ofertelor şi deschiderea acestora a avut loc în data de 25.09.2014 la ora 11,00 – paza Gara de Nord, iar la ora 13,00 – pază obiective (Remiza Mogoşoaia, staţia CF Bucureşti Băneasa, depozitul şi magazia Bucureştii Noi, depozitul regional Basarab şi gara Ploieşti Sud).

S-au depus 5 oferte din partea următoarelor societăţi: SC VIGILENT SECURITY SRL; SC SECURITY BLACK WATER SRL; SC CALDO PRIVAT SECURITY SRL; SC SQUAD FORCE SRL; SC POWER ONE SECURITY SRL

Având în vedere criteriul de selecţie – preţul cel mai scăzut – oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de SC SQUAD FORCE SRL.

Procedura a fost contestată de SC SECURITY BLACK WATER SRL la CNSC, în data de 10.10.2014.

Contestaţia a fost redirecţionată la Curtea de Apel Bucureşti, instituţie care a respins contestaţia depusă de SC SECURITY BLACK WATER SRL, drept pentru care contractul cu SC SQUAD FORCE SRL s-a încheiat în data de 23.01.2015, pentru o perioada de 12 luni, valoarea acestuia fiind de 713.064 lei.

Situatia este identică şi pentru contractul de pază obiective (Remiza Mogoşoaia, staţia CF Bucureşti Băneasa, depozitul şi magazia Bucureştii Noi, depozitul regional Basarab şi gara Ploieşti Sud), a cărui valoare este de 854.100 lei.

Conform OUG 34/2006 privind achizitiile publice, anexa 2B, pentru servicii de pază nu este obligatorie aplicarea sistemului de licitaţie electronică, iar la estimarea valorii contractelor şi la stabilirea tarifului orar s-a luat în calcul salariul minim pe economie şi asigurarea pazei 24/24 h pentru fiecare obiectiv/posturi de pază.

CFR SA
comunicat

Ștefan Etveș