20.6 C
București
luni, 15 august 2022 - 12:02
No menu items!

Bode, despre mutarea Poliției Judiciare:”60% din Poliţia Română ar trebui să treacă în subordinea MJ”

spot_img

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că este imposibil ca poliţiştii judiciari să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Justiţiei, pentru că este vorba de 60% din Poliţia Română, iar acest lucru ar crea o mare problemă pentru cele două ministere.

„În programul de guvernare este prevăzut preluarea Poliţiei Judiciare de la MAI la Ministerul Justiţiei. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu Ministerul Justiţiei, şi noi, şi Ministerul Justiţiei, am ajuns la concluzia că acest lucru este, practic, imposibil. Vorbim de peste 28.000 de poliţişti de Poliţie Judiciară, din cei 48.000 de poliţişti cât are Poliţia Română astăzi. 60% practic din Poliţia Română ar trebui, conform acestei reglementări, să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, ceea ce ar crea o mare problemă în MAI şi o problemă la fel de mare în Ministerul Justiţiei pentru că nu ar putea să îi gestioneze”, a declarat Lucian Bode, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a precizat că este nevoie de un ghid al poliţistului judiciar.

„Astăzi, un poliţist detaşat la DNA, spre exemplu, în momentul când expiră mandatul primim la MAI o solicitare de prelungire cu încă trei ani a respectivului mandat. Cred că ar fi nevoie să avem un ghid al poliţistului de Poliţie Judiciară astfel încât să ştii, dacă din cei 28.000 de poliţişti de Poliţie Judiciară doresc să ajungă la DNA o mie, din cei o mie pot fi selectaţi cei 50-150 de câţi are nevoie această structură de elită. Nu să-mi vină Parchetul să îmi spună că pe Popescu vreau să îl detaşaţi la DNA. Și din cei o mie care se califică profesional să poată să fie recrutaţi cei mai buni”, a explicat Bode.