13.1 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 3:13

BNR sare în ajutorul băncilor comerciale și, începând de vineri, le împrumută mai ieftin în lei

spot_img

BNR sare în ajutorul băncilor comerciale și, începând de vineri, le împrumută mai ieftin în lei

Banca Naționala a României (BNR) a decis, joi, să reducă rata dobânzii aferente creditelor acordate băncilor comerciale, pe termen scurt, în lei (creditele Lombard) cu 1%. Tot pentru a sprijini sectorul financiar-bancar, BNR a decis creșterea cu 1% a ratei dobânzii pentru depozite.

”Începând din 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an, de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an față de 1,25%”, se arată în comunicatul băncii centrale.

Creditele Lombard sunt o facilitate prin care BNR acordă lichidități în lei băncilor comerciale pe termen scurt. Tot joi, banca centrală a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an.

Totodată, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat raportul trimestrial asupra inflației, document care va fă făcut public pe 8 mai. Banca centrală țintește o inflație de maximum 3,5% la finalul acestui an, dar se așteaptă ca în prima jumătate a lui 2013 inflația să se plaseze în jur de 6%.

La finalul lunii martie, inflația anuală a ajuns la 5,25%. Decizia BNR de a reduce dobânzile la creditele în lei acordate băncilor pe termen scurt vine și în contextul retragerilor de capital din partea băncilor-mamă, care lasă astfel mai puțini bani la dispoziție băncilor din România pentru a-și dezvolta politica de creditare.

Cosmina Croitoru