joi, 25 februarie 2021 - 7:42

BNR: România va reveni la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului 2022. Care este cel mai mare risc

Cristian Popa, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, a afirmat marți că scenariul de bază al băncii centrale este o creștere economică între 3 și 4% pentru acest an. Oficialul BNR a mai spus că România va reveni la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului 2022.
“BNR a păstrat politica monetară oarecum stimulativă, dar nu a exagerat. Am fost atenți la curs și avem cel mai stabil curs din zonă. Vedem un mediu benign. Inflația o vedem sub ținta de 2,5%. Inflația CORE2 va coborî și ea sub 2,5%. A scăzut continuu. A fost 4%, a coborât la 3% și va continua să scadă. (…) Economia funcționează sub potențial, până în 2022. Ne așteptăm la o revenire moderată. 2022 va fi anul în care vom recupera pierderile din 2020. Economia va reveni la nivelul din 2019 la mijlocul anului viitor. Creșterea o vedem între 3% și 4%”, a spus Popa.
Principalul risc este legat de bugetul național, aflat în încă în dezbatere în interiorul coaliției de guvernare. “Consolidarea bugetară, scăderea deficitului la 7% nu e ușoară. Vorbim de un deficit structural, și în vest au crescut deficitele, dar fost deficite generate de cheltuielile cu pandemia. Un factor de risc este bugetul. Se vede seriozitate din partea guvernanților și sperăm să mențină această gradualitate a reducerii”, a mai spus Popa.