21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 15:30

BNR a revizuit în jos, la 1,7%, prognoza de inflație pentru 2017

spot_img

Banca Națională a României a revizuit în jos prognoza de inflație pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%, a anunțat, joi, guvernatorul Mugur Isărescu, într-o conferință de presă cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflației.

Pentru sfârșitul anului viitor, BNR estimează o rată a inflației de 3,4%, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza precedentă, ținta fiind de 2,5%, +/—1 punct procentual.

Rata anuală a inflației s-a menținut relativ stabilă pe parcursul trimestrului 4 din 2016.

“Cotațiile materiilor prime își consolidează trendul ascendent. Tendința se continuă și în prezent, dar parcă nu atât de accentuat”, a spus Isărescu, precizând, de asemenea, că prețul combustibililor a revenit ca dinamică în teritoriul pozitiv.

El a mai arătat că cererea pentru credite în lei a rămas robustă, dar a constatat o atenuare care pare a fi în corelație cu “derularea neuniformă a programului Prima Casă”, potrivit Agerpres.

Instituția a anunțat, marți, prin intermediul unui comunicat de presă, că rata anuală a inflației ar putea reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, pe fondul epuizării impactului reducerii TVA la 20%.

T.S.