1.1 C
București
luni, 11 decembrie 2023 - 1:59
No menu items!

BNR menține nivelul dobânzii de politică monetară

spot_img

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, în şedinţa de joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, informează BNR.

Această rată este valabilă din 31 martie 2012 când  BNR scădea dobânda de politică monetară cu 0,25% față de nivelul atins cu o lună înainte.  În ultimii trei ani, din august 2009 până astăzi, rata dobânzii de politică monetară a scăzut cu 2,75 puncte procentuale.

Scăderea ratei dobânzii de politică monetară  stimulează interesul băncilor pentru refinanțare, respectiv solicitarea mai multor împrumuturi folosite pentru creditarea economiei naționale.

Totodată, CA al BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR precizează că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor pe termen mediu şi de menţinere a stabilităţii financiare.