5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:40
No menu items!

BNR menține dobânda de politică monetară, pentru cel puțin o lună, la 3,5% pe an

spot_img

bnr

Banca Națională a României (BNR) a decis, vineri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii, în lei și valută, ale băncilor. Decizia va intra în vigoare luni, 31 martie, și va fi menținuă cel puțin până pe 6 mai 2014, când va avea loc următoarea ședință a Consiliului de Administrație al băncii centrale.

”CA al BNR reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a indicat încă de la şedinţa de politică monetară din februarie că va fi stopat ciclul de tăiere a dobânzii.

“Cred că acum suntem bine poziţionaţi ca să nu plimbăm în sus şi în jos rata de politică monetară. Pe volatilităţi pe fluxuri de capital, preferăm să nu fim foarte ortodoxi şi să lăsăm volatilitate în piaţa monetară. Rata de politică monetară va fi foarte bine focalizată pe inflaţie”, a afirmat Isărescu după şedinţa din februarie.

BNR a operat ultima reducere a dobânzii în luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingând un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda de politică monetară se situa la nivelul de 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului.

Cosmina Croitoru