3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:58
No menu items!

BNR menţine dobânda şi încurajează creditele

spot_img

Consiliul de administraţie al băncii centrale a anunțat vineri că menține rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valute, potrivit unui comunicat transmis de Banca Naţională a României (BNR).

Consiliul de Administraţie al băncii centrale modificase la începutul lunii februarie dobânda cheie la 5,50%, iar la sfârşitul lunii martie la 5,25% pe an.

În noiembrie 2011, Banca Naţională a României (BNR) redusese dobânda cheie la 6%, după ce o menţinuse neschimbată din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la începutul anului 2012, BNR a redus dobânda cheie la 5,75%.

Efectul reducerii dobânzii de politică monetară înseamnă scăderea dobânzii interbancare. Este, vorba așadar despre continuarea politicilor anterioare, semn că banca centrală își dorește să  încurajeze băncile să ofere mai multe credite, dar și pe clienți să facă cereri pentru acestea, dacă ținem cont că, teoretic, dobânzile băncilor comerciale ar trebui să scadă la rândul lor.

Banca centrală a menţinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 20% pentru cele în valută ale băncilor.

În comunicatul de vineri, BNR a mai menţionat că va practica gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar.