27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:24
No menu items!

BNR lansează o monedă de argint pentru a aniversa 25 de ani de la înființarea SRI

spot_img

Prețul de vânzare al monedei este de 320 de lei

SRI_sediu_SZ

Banca Națională a României a anunțat vineri lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală           10 lei

Metal                                 Argint

Titlu                                   999‰

Formă                               Rotundă

Diametru                           37 mm

Greutate                             31,103 g

Calitate                               Proof

Cant                                     Zimţat

Aversul monedei redă sediul central al Serviciului Român de Informații, stema României, inscripția în arc de cerc ”ROMANIA”, valoarea nominală ”10 LEI” și anul de emisiune ”2015”.

Reversul monedei prezintă o compoziție grafică ce sugerează aniversarea a 25 de ani de la înființarea, în 1990, a Serviciului Român de Informații și inscripțiile în arc de cerc ”Serviciul Roman de Informatii” și ”Patria a priori”, deviza instituției.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede, potrivit BNR.

Preţul de vânzare, fără TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 320 lei/buc. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.