27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:36
No menu items!

BNR lansează două monede din argint, dedicate lui Gheorghe Marinescu și Ioan Cantacuzino

spot_img

sigla BNR mare

Banca Națională a României va lansa, începând cu 25 noiembrie, un set de două monede din argint, dedicat aniversării a 150 de ani de la nașterea doctorilor Gheorghe Marinescu și Ioan Cantacuzino.

Aversul, comun monedelor, redă imaginea parţială a clădirii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, o compoziţie care sugerează cercetarea medicală în domeniile neurologiei şi microbiologiei, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, anul de emisiune „2013” şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul primei monede prezintă portretul şi numele doctorului Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii româneşti de neurologie, şi inscripţia în arc de cerc „150 DE ANI DE LA NASTERE”.

Reversul celei de-a doua monede prezintă portretul şi numele doctorului Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de microbiologie, şi inscripţia în arc de cerc „150 DE ANI DE LA NASTERE”. Seturile, cu monedele ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 seturi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de douămonede din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 590 de lei/set. Monedele din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la naşterea doctorilor Gheorghe Marinescu şi Ioan Cantacuzino au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de  monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

C.C.