3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:42
No menu items!

BNR își dorește un cumpărător pentru Bank of Cyprus din România și se implică în discuțiile cu acționarii

spot_img

Viitorul sucursalei Bank of Cyprus din România este subiectul unor discuții dintre Banca Națională a României (BNR), acționarii instituției financiare grecești și ai băncii centrale a Ciprului. Potrivit președintelui Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)

Viitorul sucursalei Bank of Cyprus din România este subiectul unor discuții dintre Banca Națională a României (BNR), acționarii instituției financiare grecești și ai băncii centrale a Ciprului. Potrivit președintelui Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), Eugen Dijmărescu, cel mai bine ar fi să existe un cumpărător pentru Bank of Cyprus din România.

”Noi nu participăm în etapa aceasta, ci vom interveni dacă nu va fi găsită o soluție. Banca centrală trebuie să ia o decizie, iar situația este încă în evaluare”, a spus Dijmărescu. Oficialul a precizat – în situația deponenților la Bank of Cyprus, ale căror sume nu sunt garantate de FGDB, ci de instituția similară din Cipru – că aceștia au fost informați în momentul constituirii depozitelor, prin contract, că este vorba despre o sucursală, și nu despre o bancă de sine stătătoare.

Toate instituţiile de credit din România, persoane juridice române autorizate de BNR să primească depozite de la populație, precum şi sucursale ale băncilor străine din afara Uniunii Europene, sunt obligate să participe la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Depozitele plasate la sucursalele instituţiilor de credit cu sediul în alte state membre ale Uniunii Europene, care operează în România, sunt garantate de către instituţii similare Fondului din statul de origine, în condiţiile prevăzute de legislaţia acelui stat. La sfârșitul lunii octombrie 2012, în schema de garantare a depozitelor din România erau incluse 32 de instituţii de credit persoane juridice române, din care 31 de bănci şi Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (casa centrală şi cooperativele de credit afiliate).

Conform unor informaţii publicate de banca-mamă a Bank of Cyprus România, persoanele fizice şi juridice locale au depozite de 245 milioane de euro.

Bank of Cyprus România a anunțat, luni, că închide operațiunile din România timp de o săptămână, începând de la 1 aprilie. Până atunci, instituția de credit speră să găsească o soluție de vânzare a sucursalei de la București.

Cosmina Croitoru