7 C
București
miercuri, 29 martie 2023 - 16:25
No menu items!

BNR, cu ochii pe bancherii milionari

spot_img

Băncile comerciale vor fi nevoite să trimită Băncii Naţionale a României (BNR) informaţii cu privire la salariaţii care câştigă peste un milion de euro anual, potrivit unui proiect de Ordin publicat, miercuri, pe site-ul Băncii Centrale.

‘Proiectul de Ordin asigură transpunerea în cadrul de reglementare naţional a Ghidului privind exerciţiul de colectare a datelor cu privire la angajaţii cu venituri ridicate (Guidelines On the Data Collection Exercise Regarding High Earners – EBA/GL/2012/5) emis de Autoritatea Bancară Europeană.

Proiectul de Ordin are ca obiectiv reglementarea cadrului de raportare de către instituţiile de credit a informaţiilor care se referă la angajaţii acestora a căror remuneraţie totală este de cel puţin 1 milion de euro/an’, se arată în document.
El mai prevede că prima raportare corespondentă acestui ordin se întocmeşte şi se transmite Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit până la data de 15 decembrie 2012, pentru informaţiile referitoare la remuneraţiile fixe şi variabile acordate pentru activitatea profesională desfăşurată în anii 2010 şi 2011.

Formularul de raportare se transmite Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit pentru fiecare stat membru în care grupul acestora operează şi în care au angajaţi care beneficiază de remuneraţii de nivel înalt, în termen de cel mult 6 luni de la sfârşitul anului pentru care acestea se întocmesc, dar nu mai târziu de data de 30 iunie, în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare SIRBNR, precum si în format letric Direcţiei Supraveghere.

Ordinul este semnat de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.