24 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:21
No menu items!

BNR: Context nefavorabil pe piața muncii. Așteptările pe termen scurt se mențin în aceeași notă

spot_img

someri

Creșterea șomajului și numărul sporit de insolvențe arată un context nefavorabil pe piața muncii, iar așteptările pe termen scurt se mențin în aceeași notă, se arată în cel mai recent buletin lunar al BNR. Singurul domeniu care are perspective ușor mai favorabile din acest punct de vedere este comerțul.

”Rata şomajului înregistrat a avansat consistent în luna octombrie, până la 5,5%, această evoluţie – corelată cu stagnarea ratei şomajului BIM la 7,3%, în proximitatea nivelului maxim atins după declanşarea crizei economice, precum şi cu numărul sporit de insolvenţe – sugerând existenţa unui context nefavorabil pe piaţa muncii. Aşteptările pe termen scurt se menţin în aceeaşi notă”, arată banca centrală.

De asemenea, studiul Manpower conturează pentru începutul anului 2014 o stabilizare a cererii de forţă de muncă la niveluri similare celor din trimestrul IV 2013.

Aproximativ 10.000 locuri de muncă vacante au fost anunțate, într-o medie lunară a anului 2013, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în baza informațiilor primite de la agenții economici, iar rata a șomajului ANOFM a oscilat în jur de 5%, nivelul maxim (5,66%) fiind atins în ianuarie.

În timp ce INS calculează șomajul conform criteriilor Biroului Internațional al Muncii (BIM) și măsoară numărul total de șomeri dintr-o țară, ANOFM are o sferă de cuprindere mai limitată, fiind vorba doar despre acele persoane care se adresează serviciului public de ocupare, în vederea luării în evidență.

Şomerii, conform definiției internaţionale (BIM), sunt persoanele cu vârsta între 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Astfel, potrivit INS, în luna octombrie 2013 rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,3%, aflându-se la acelaşi nivel cu luna anterioară şi în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în octombrie 2012.

Cosmina Croitoru