22.5 C
București
marți, 11 mai 2021 - 17:06

Bloomberg: Banca Transilvania este interesată de preluarea Volksbank România

Grupul austriac OVAG trebuie să vândă filiala din România până la sfârșitul anului viitor

volksbank

Banca Transilvania SA, a treia mare bancă din România, poartă discuții pentru preluarea Volksbank Romania SA (VBRO), divizia grupului bancar austriac Volksbanken, au declarat pentru agenția Bloomberg două surse din apropierea discuțiilor.

Negocierile sunt într-un stadiu incipient și nu există nicio certitudine că tranzacția se va realiza.

Tranzacția ar scoate VBRO, care funcționează cu pierderi, de sub controlul capitalului străin. Principalul acționar al VBRO, cu 51%, este Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG), grup bancar cu sediul la Viena, de asemenea neprofitabil. Restul de 49% din acțiuni sunt deținute de băncile germane DZ Bank AG și WGZ Bank AG și de grupul francez BPCE.

Comisia Europeană a fost de acord cu intervenția Guvernului austriac în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecții de capital din partea statului. Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă și pachetul de 51% pe care îl deține la divizia bancară din România.

Rețeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unități, dintre care 23 sunt în București.

OVAG deține 51% din acțiunile Volksbank Romania SA, restul de 49% fiind controlat de DZ Bank AG și WGZ Bank AG, ambele din Germania, alături de grupul francez BPCE.

În 2013, Volksbank România a înregistrat pierderi de 103,6 milioane de euro și active totale de 3,1 miliarde de euro. Comparativ, în primele nouă luni ale acestui an, Banca Transilvania a realizat un profit net de 338 milioane de lei, în creștere cu 41%.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a anunțat că grupul OVAG, la care statul austriac deține 43% din acțiuni, nu a reușit să treacă testele, având un deficit de capital de 865 milioane de euro.