-3.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 9:28
No menu items!

BLOCAJ LA CSM. Bogdan Mateescu, președinte interimar până în ianuarie

spot_img

Judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost votat, joi, interimar în această funcţie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții CSM la finalul ședinței de plen în care membrii Consiliului ar fi trebuit să-și desemneze noua conducere. 

Votul din plen a fost exprimat pentru situaţia în care Secţia pentru judecători nu reuşeşte până în data de 6 ianuarie, atunci când expiră mandatul lui Mateescu în funcţia de preşedinte, să se întrunească şi să vină cu o propunere pentru şefia CSM.

Secţia pentru judecători a CSM a respins, joi, candidaturile judecătoarelor Gabrielei Baltag şi Andreei Chiş pentru funcţia de preşedinte al Consiliului. Nemulțumite de soluția propusă de Bogdan Mateescu – aceea de a asigura el interimatul până la desemnarea unui nou președinte – cele două judecătoare i-au cerut acestuia demisia. Gabrielei Baltag și Andreei Chiș li s-a alăturat și judecătoarea Evelina Oprina.

Pe ordinea de zi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi s-a aflat punctul privind alegerea noii conducere – preşedintele şi vicepreşedintele.

“În raport cu soluția Secției pentru judecători, prin care nu s-a desemnat niciun candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca funcția de președinte să se exercite ad interim, până la alegerea unui nou președinte, de către președintele în funcție, dacă, până la data de 06.01.2022, inclusiv, nu se alege un nou preşedinte (majoritate: 10 voturi DA, 2 voturi NU, 7 voturi NULE)”, se arată în ordinea de zi soluționată a ședinței Plenului CSM.

Săptămâna trecută, procurorul Nicolae-Andrei Solomon a fost desemnat de Secţia pentru procurori a CSM candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Raluca Dan