13.6 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 14:53

Blaga: PDL contestă luni la Curtea Constituțională Legea imobilelor

Blaga: PDL contestă luni la Curtea Constituțională Legea imobilelor naționalizate

PDL va depune, luni, la Curtea Constituţională contestaţia în privinţa Legii imobilelor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, a anunţat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga.

El a precizat, înaintea şedinţei Biroului Permanent Național (BPN) al PDL, că sesizarea a fost finalizată şi va fi discutată în şedinţa BPN, urmând să fie depusă luni la Curtea Constituţională. “O vom discuta acum şi, în conferinţa de presă, prim-vicepreşedintele Liviu Negoiţă vă va prezenta punctele principale ale contestației pe care o vom prezenta astăzi Curţii Constituţionale”, a precizat Blaga, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că PDL pregăteşte şi o moţiune simplă pe tema companiilor mari ale României.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor putea preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Victor Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

Andrei Tudor