0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023 - 9:07
No menu items!

Biserica Sfântului Mormânt ar putea fi închisă

spot_img

ierusalim

Un scandal izbucnit între o companie de apă israeliana și conducerea Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului ar putea duce la închiderea Bisericii Sfântului Mormânt, locul în care, potrivit tradiției creștine, a fost înmormântat și a înviat după trei zile Isus Hristos.

Biserica este cel mai sfânt loc al crestinătății și este vizitată anual de milioane de credincioși. Potrivit companiei de distribuire a apei, Biserica din Ierusalim are de plătit 2,3 milioane de dolari, însă conducerea Patriarhiei Ortodoxe contestă această factură. În urma unei ințelegeri tacite între un fost primar al Ierusalimului și conducerea Patriarhiei, Biserica din Ierusalim nu este taxată pentru consumul de apă. Însă compania de distribuire a apei susține că biserica datorează bani pentru ultimii 15 ani și a precizat că legea israeliană nu permite niciun fel de excepții de la regulă.

Deocamdată, firma israeliană nu a luat măsuri drastice, asa cum ar fi oprirea apei la locul sfânt, pentru a nu împiedica desfășurarea activităților curente. Apa nu a fost oprită, în schimb a fost blocat contul bancar al Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului, astfel încât peste 500 de preoți și călugări și 2.000 de profesori au rămas cu salariile neplătite, iar 30 de școli aflate în subordinea Patriarhiei sunt fără fonduri.

Pe lângă problemele cu firma de distribuție a apei, Patriarhia din Ierusalim ar putea avea incidente similare cu companiile de telefonie, internet și electricitate, scrie cotidianul Maariv. Patriarhul Theophilos al III-lea le-a trimis o scrisoare președintelui și premierului Israelului în care îi avertizează de măsurile nejustificate luate împotriva locurilor sfinte și a amenințat că Biserica Sfântului Mormânt ar putea fi închisă pentru pelerini, pentru prima dată în ultimele secole.