Biserica Ortodoxă din Cipru pune umărul la salvarea țării

Biserica Ortodoxă din Cipru pune umărul la salvarea țării

Biserica Ortodoxă din Cipru pune umărul la salvarea țării

Guvernul de la Nicosia caută soluţii pentru a economisi aproximativ şase miliarde de euro, condiţie impusă de creditorii străini,  pentru  a primi un împrumut de 10 miliarde de euro.

 Ministrul cipriot de Finanţe s-a deplasat la Moscova pentru a solicita extinderea cu cinci ani a împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia în 2011, dar şi o reducere a dobânzii. Creditul ar trebui achitat până în 2016.

 Între timp, guvernul din Cipru încearcă identificarea de soluţii pentru a aduce bani la buget. Una dintre propunerile agreate a fost naţionalizarea fondurilor de pensii ale instituţiilor statului, prin care s-ar economisii trei miliarde de euro. O altă soluţie ar fi restrângerea sectorului bancar prin fuziunea a două bănci mari. Totodată, Biserica a anunţat că va pune la dispoziţie întreaga avere pentru a salva ţara de faliment.

 “Întreaga bogăţie a bisericii este la dispoziţia ţării, pentru a sprijini poporul din Cipru, astfel încât sistemul bancar să nu intre în colaps”, a afirmat Hrisostom, Arhiepiscop de Cipru.

 Băncile în Cipru au rămas închise, după ce autorităţile au anunţat că vor să impună o taxă pe depozite, măsură ce a fost respinsă aseară de Parlament.

C.I.

 

NICIUN COMENTARIU