28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 14:39
No menu items!

Biserica Ortodoxă din Cipru pune umărul la salvarea țării

spot_img

Biserica Ortodoxă din Cipru pune umărul la salvarea țării

Guvernul de la Nicosia caută soluţii pentru a economisi aproximativ şase miliarde de euro, condiţie impusă de creditorii străini,  pentru  a primi un împrumut de 10 miliarde de euro.

 Ministrul cipriot de Finanţe s-a deplasat la Moscova pentru a solicita extinderea cu cinci ani a împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia în 2011, dar şi o reducere a dobânzii. Creditul ar trebui achitat până în 2016.

 Între timp, guvernul din Cipru încearcă identificarea de soluţii pentru a aduce bani la buget. Una dintre propunerile agreate a fost naţionalizarea fondurilor de pensii ale instituţiilor statului, prin care s-ar economisii trei miliarde de euro. O altă soluţie ar fi restrângerea sectorului bancar prin fuziunea a două bănci mari. Totodată, Biserica a anunţat că va pune la dispoziţie întreaga avere pentru a salva ţara de faliment.

 “Întreaga bogăţie a bisericii este la dispoziţia ţării, pentru a sprijini poporul din Cipru, astfel încât sistemul bancar să nu intre în colaps”, a afirmat Hrisostom, Arhiepiscop de Cipru.

 Băncile în Cipru au rămas închise, după ce autorităţile au anunţat că vor să impună o taxă pe depozite, măsură ce a fost respinsă aseară de Parlament.

C.I.