-1.6 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 14:14
No menu items!

Biochimiști, biologi, chimiști pichetează Ministerul Sănătății: Problema de fond e salarizarea inechitabilă

spot_img

Peste 100 de biologi, biochimişti şi chimişti pichetează vineri sediul Ministerului Sănătăţii, principala nemulţumire fiind legată de coeficientul din grila de salarizare.

Preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Constanţa Popa, a precizat că protestatarii cer un spor maxim pentru toţi cei care lucrează în laboratoarele de analize medicale. “Vineri, doamna ministru a spus că se va căuta ca niciun angajat din Sănătate să nu aibă salariul diminuat faţă de lunile anterioare prin acordarea diferenţiată a sporurilor. Numai că sporurile, în mod normal, ar trebui să fie acordate echitabil şi egal la aceleaşi condiţii de muncă, pe aceeaşi pregătire şi acelaşi grad profesional – sporuri egale. Noi cerem un spor maxim pentru noi toţi care lucrăm în laboratoarele de analize medicale, pentru că toţi lucrăm în aceleaşi condiţii. Aceasta tot nu ne rezolvă problema de fond, adică vrem creşterea coeficienţilor de salarizare. Am pregătit o petiţie pe care o punem la Registratura MS, în care arătăm clar – un biolog chimist, biochimist principal în anul 2010 avea coeficient de salarizare 3,70 şi în anul 2018 acelaşi biolog chimist, biochimist principal cu acelaşi loc de muncă, aceleaşi responsabilităţi, aceleaşi studii are 2,30. Trebuie să ni se dea un răspuns de ce este aşa“, a arătat Constanţa Popa, citată de Agerpres. 

Ea a dat ca exemplu salariul net pe luna martie al unui coleg, care a fost de 3.462 de lei faţă de cel al unui medic, “care are responsabilităţi similare cu ale chimistului principal” şi care a avut salariul net de 11.212 lei. “Problema noastră de fond este că avem o salarizare inechitabilă faţă de colegii noştri de laborator medici care au responsabilităţi similiare cu ale noastre şi au salariile aproape triple. Deci la muncă egală există o salarizare foarte diferită. Avem un fluturaş şi pot să vă citesc. Un chimist principal care are netul 3.462 lei, asistentul medical pe care îl coordonează are 3.402 lei, iar medicul care are responsabilităţi similare cu ale chimistului principal are 11.212 lei net”, a mai spus Popa.

La pichet a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Cezar Irimia. 

foto: libertatea.ro