6.8 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 21:32

Bilete direct din trenurile CFR, de pe tableta șefului de tren

Pasagerii CFR Călători ar putea, în curând, să își cumpere bilete direct din tren, în urma implementării unui proiect informatizat

bilete_tren

Potrivit directorului de Strategie al CFR Călători, Adrian Vlaicu, proiectul se află deja în testare pe cele patru trenuri de viteză, trenurile Litoral. Proiectul are ca prioritate reducerea călătoriilor frauduloase.

Proiectul vânzării legitimațiilor de călătorie în trenurile CFR Călători este dezvoltat de Informatica Feroviară, care a realizat softul, împreună cu compania publică de transport pe calea ferată.

Practic, șeful de tren va avea o tabletă și o imprimantă pentru emiterea legitimațiilor de călătorie pentru pasagerii care nu au bilete. Imprimanta este termică, așadar nu folosește hârtie. Biletul emis în tren conține toate elementele de călătorie – distanță, destinație și preț.

Biletele se stochează în baza de date locală dar pot fi și transmise, întrucât tableta poate avea încorporat un SIM al unui operator de telefonie mobilă, astfel încât datele se pot transmite automat către serverul central al CFR Călători. Aici se vor centraliza toate informațiile, astfel încât conducerea companiei să știe în orice moment câte bilete s-au vândut în trenul respectiv.