9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 9:38

“Bilanțul” inundațiilor din ultimele 24 de ore

spot_img

Premierul interimar Gabriel Oprea a solicitat prefecților și șefilor structurilor teritoriale pentru situații de urgență să fie în teren, să mențină o atenție sporită și să monitorizeze permanent evoluția situației acolo unde sunt anunțate intensificări ale acestor fenomene

isu-inundatii

Nu mai puțin de 23 de persoane din zonele afectate de inundații au fost “evacuate preventiv” de angajații Ministerului Afacerilor Interne în noaptea de joi spre vineri și la primele ore ale dimineții.

În cursul nopții trecute și în primele ore ale dimineții, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidro meteorologice în mai multe localități din județele Brăila, Mureș, Constanța, Sibiu și Alba. Intervențiile au vizat în principal salvarea sau evacuarea persoanelor aflate în pericol, scoaterea apei din curțile și locuințele oamenilor și înlăturarea copacilor căzuți pe carosabil.

În localitatea Saraiu, județul Constanța, 5 persoane au fost evacuate preventiv și relocate în siguranță la rude, ca urmare a inundării gospodăriilor acestora.

În urma alunecării de teren produsă în această dimineață din cauza ploilor abundente, în localitatea Apold, județul Mureș, a fost distrusă o locuință nelocuită și au fost afectate 5 case din care au fost evacuate preventiv 18 persoane. În aceeași localitate, un drum comunal s-a surpat. La fața locului s-au deplasat prefectul și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș.

Primul-ministru interimar Gabriel Oprea a solicitat prefecților și șefilor structurilor teritoriale pentru situații de urgență să fie în teren, să mențină o atenție sporită și să monitorizeze permanent evoluția situației acolo unde sunt anunțate intensificări ale acestor fenomene.

Angajații inspectoratelor pentru situații de urgență județene alături de comitetele locale pentru situații de urgență monitorizează cursurile de apă pentru a putea preveni populația în cazul producerii de inundații.

Rămân în faza de mobilizare grupele operative din județele Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Mureș și Alba, aflate sub avertizare de Cod portocaliu de inundații, unde se pot produce scurgeri importante pe versanți, creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile efecte de inundații locale.

Centrul Național de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne monitorizează permanent situația operativă din teren.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

De vineri dimineață au intrat în vigoare două avertizări Cod portocaliu de inundații pentru unele sectoare de râuri de pe raza județelor Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Mureș și Alba.

R.D.