19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 1:01
No menu items!

VIDEO. Biden spune că este pregătit să meargă la Kiev

spot_img

Administrația SUA este în curs de a decide dacă va trimite un oficial american de rang înalt în Ucraina, ca semn de susținere, iar președintele american Joe Biden le-a spus joi reporterilor că este gata să meargă el personal la Kiev.”Luăm această decizie acum”, a spus Biden.

Joe Biden a schimbat câteva cuvinte cu reporterii în timp ce se pregătea să urce în Air Force One cu destinația Carolina de Nord.

”Veţi trimite oficiali de rang înalt în Ucraina?”, l-a întrebat un reporter pe preşedintele Biden înainte să se îmbarce.

”Luăm această decizie acum”, a răspuns Biden.

Întrebat pe cine va trimite, Biden s-a întors către reporter şi a spus: ”Eşti gata să mergi tu?”

”Dar dumneavoastră?”, a răspuns reporterul.

”Da!”, a fost răspunsul final şi categoric al liderului SUA.

Casa Albă a reluat ulterior comentariile lui Joe Biden, spunând că discuțiile pe tema trimiterii unui oficial american cu rang înalt la Kiev sunt încă în desfășurare și urmează să fie luată o decizie.

„După cum știți, evident că suntem în contact cu guvernul ucrainean în fiecare zi – destul de frecvent și, prin urmare, nu am nimic de anticipat mai mult”, a declarat adjunctul secretarului de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, la bordul Air Force One, la insistențele jurnaliștilor care voiau informații suplimentare.

Oficialii americani au avut la nivel intern discuţii preliminare despre trimiterea unui membru de rang înalt al administraţiei în Ucraina, potrivit unor surse citate de CNN.

Oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken.

Nu este prima dată când Biden îşi exprimă interesul de a efectua o astfel de călătorie, potrivit Daily Mail.

În timp vizitei sale din Polonia, luna trecută, Biden a afirmat că nu poate trece graniţa cu Ucraina, invocând că ”ei” nu-l vor lăsa.

”Nu mă vor lăsa, de înţeles, cred, să trec graniţa şi să văd se întâmplă în Ucraina”, a spus preşedintele american.

Oficialii de la Casa Albă au subliniat procedurile de securitate complexe care ar trebui puse în aplicare pentru ca Biden să îl viziteze pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Înainte ca Biden să plece în Polonia, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a exclus o vizită prezidenţială în Ucraina.

                                                                                                                 Adina Silav