9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 2:26

Bețișoarele pentru urechi, tacâmurile și paiele, dispar de pe piață. De azi, Guvernul va interzice produsele din plastic de unică folosință

spot_img

Guvernul va interzice, începând de astăzi, produsele din plastic de unică folosință, precum bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi sau recipientele pentru alimente fabricate din polistiren expandat.

De asemenea, autoritățile publice vor fi obligate ca de la 1 ianuarie 2022 să creeze un sistem public pentru colectarea separată a PET-urilor.

Toate acestea sunt prevăzute într-o ordonanță, prin care Guvernul transpune o directivă europeană adoptată în urmă cu doi ani, care interzice câteva categorii de produse.

Astfel, imediat ce ordonanța de urgență intră în vigoare, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:

-Bețișoare pentru urechi (cu excepția celor medicale)

-Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)

-Farfurii.

-Paie pentru băuturi (cu excepția celor medicale)

-Agitatoare pentru băuturi

-Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane

-Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare

-Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora

-Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Totodată, operatorii economici care comercializează o serie de produse din plastic de unică folosință vor fi obligați să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, care nu conțin plastic.

                                                                                                                    Adina Silav