19.6 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 12:11
No menu items!

Bercea Mondial – cumetrii vechi cu familia Băsescu

spot_img

Interlopul Sandu Anghel, mai cunoscut drept Bercea Mondial, „a intrat” în familia președintelui Traian Băsescu, în iarna lui 2010, când Mircea Băsescu i-a botezat o nepoată

basescu_bercea2

Autointitulat „Rege al banilor” din Slatina, Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial” s-a bucurat, timp de mai bine de un deceniu, de protecția autorităților. Peste 100 de dosare penale care vizau fapte ce acopereau aproape întregul Cod Penal s-au adunat în sertarele procurorilor până la începutul anului 2011, când clanul Bercea a ajuns după gratii.

Cine este Bercea Mondial

Originar din Drăgănești Olt, unde deține mai multe proprietăți, Sandu Anghel a făcut avere din vânzarea fierului vechi furat din vechile silozuri ceauşişte din Drăgăşani, Caracal şi Slatina, din şinele CFR şi din sistemul de irigaţii al râului Olt construit pe vremea lui Ceauşescu.

Bercea a devenit faimos, în 2001, când a început să deruleze afaceri imobiliare de anvergură în municipiul Slatina și să se afișeze cu personalități de la centru: Theodor Stolojan, judecătoarea Maria Huza (fosta președintă a Tribunalului București), Lidia Bărbulescu (fosta președintă a Curții Supreme).

De altfel, Theodor Stolojan i-a botezat lui Bercea un copil – pe „Prințișor„, Maria Huza l-a botezat și ea pe „Judecător„, iar Gheorghe Brenciu – care a ocupat funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pe „Televizor„. În pleiada de cuscri ai lui Bercea Mondial au mai intrat  Gabriel Diaconu – fostul viceprimar din Slatina şi fostul prefect de Olt – Nicolae Grădinaru.

„Afacerile” clanului Bercea s-au ramificat apoi în două zone: camăta şi comerţul cu maşini de lux aduse în ţară printr-o filieră bulgară.

Medalion din aur pentru Maria Băsescu

O lovitură de imagine a dat însă Bercea în toamna lui 2009, în plină campanie pentru prezidențiale, cu ocazia Festivalului Romilor de la Costeşti, când nu s-a dezlipit o secundă de Traian Băsescu și de Maria Băsescu căreia i-a oferit un medalion din aur.

În campania oficială pentru prezidenţiale a declarat că-l sprijină pe Mircea Geoană, deşi se afişa la întâlniri electorale alături de lideri PDL Olt.

În iarna lui 2010, Bercea Mondial avea să se declare oficial rudă cu Traian Băsescu, după ce fratele acestuia, Mircea Băsescu i-a botezat o nepoată interlopului.

Ce spunea Mircea Băsescu despre Bercea în 2010

În iarna lui 2010, imediat după botezul nepoatei lui Bercea, Mircea Băsescu nu era deloc afectat de faptul că numele lui este asociat cu cel al interlopului.

„Nu pe el l-am botezat, ci am botezat o gâgâlice de om care nu are nicio vină că e nepoata lui Bercea Mondialu”, declara Mircea Băsescu pentru „Evenimentul Zilei„.

Acesta susținea că abia ce-l cunoscuse pe interlop. „Vinerea trecută (pe 22 ianuarie 2010, cu o săptămână înainte de botez – n.r.)  a venit, la mine la birou, la o cafea, un prieten însoţit de o persoană pe care mi-a prezentat-o ca Bercea Mondialu’. Am discutat diverse şi, la un moment dat, omul m-a întrebat: «Şefu’, nu vrei să-mi botezi nepoata? ». Iniţial, am ezitat puţin. Mi-a spus că probabil nu aş vrea pentru că e ţigan şi alte argumente de felul ăsta. Eu nu am nimic cu ţiganii, aşa că i-am zis: «Nicio problemă dom’le, o botez!». Şi aşa a rămas”, susţinea Mircea Băsescu.

Pe mine nu mă interesează ce este şi ce face, dacă mâine îl arestează, e problema lui, nu a mea. Bineînţeles că voi păstra legătura cu părinţii micuţei Renata Doina (prenume împrumutat de la Doina Băsescu, soția lui Mircea Băsescu – n.r.), voi merge chiar să o cunun când se va mărita„, își completa Mircea Băsescu explicațiile.

Raluca Dan