12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 21:47

Berarii germani sunt speriați de exploatarea gazelor de șist

spot_img

Berarii germani sunt speriați de exploatarea gazelor de șist

Brauer-Bund, Asociația berarilor germani, a avertizat guvernul federal de la Berlin că orice lege care ar permite fracționarea hidraulică pentru exploatarea gazelor de șist ar putea afecta industria berii din Germania, potrivit agenției Reuters.

Fracționarea hidraulică presupune pomparea de apă și de substanțe chimice la o presiune mare, iar berarii germani se tem că s-ar putea genera poluare. Aceștia se ghidează după ”Legea purității germane” (Reinheitsgebot), o normă a breslei care impune lipsa poluării.

”Apa trebuie să fie pură, iar mai mult de jumătate dintre berarii germani au propriile izvoare, situate în afara zonelor care ar putea fi protejate de legislația pe care o pregătește guvernul în domeniul fracționării. Nu poți fi sigur că apa nu va  fi poluată de substanțe chimice, deci am insistat ca guvernul să facă mai multe cercetări înainte de a merge mai departe cu legea fracționării”, a afirmat un purtător de cuvânt al Brauer-Bund.

Germania este cel mai mare producător de bere din Europa și este pe locul al treilea la consumul per capita, după Cehia și Austria. Peste 1.300 de fabrici de bere produc peste 5.000 de sortimente diferite de bere în Germania. Numai festivalul Oktoberfest de la Munchen atrage anual 7 milioane de turiști.

România și majoritatea statelor din UE vor să încurajeze exploatarea gazelor de șist pentru a-și asigura independența energetică și a-și crește competitivitatea economică. Premierul Victor Ponta s-a declarat favorabil explorării în domeniul gazelor de șist și, ulterior, exploatării, dacă soluțiile vor fi sigure pentru mediu.

 Vlad Bârleanu