35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 13:35
No menu items!

Benzină și motorină mai ieftine în Ungaria doar pentru mașinile înmatriculate în această țară

spot_img

Numai mașinile înmatriculate în Ungaria pot cumpăra, începând de vineri, combustibili la preţurile plafonate de guvern, a anunțat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta, potrivit MTI.

Ministrul a spus că în Ungaria se poate alimenta cel mai ieftin în toată Europa, ceea ce a dus la un turism al carburanţilor, în special zona de frontieră, care ameninţă deja aprovizionarea. Se face abuz de faptul că Ungaria poate menţine un preţ de 480 de forinţi (1,24 euro), în timp ce în Europa preţurile variază între 700 şi 900 de forinţi (1,81-2,33 euro), a explicat ministrul.

El a precizat că pentru a preveni abuzurile, începând de vineri, doar maşinile înmatriculate în Ungaria vor putea alimenta în Ungaria la preţul de 480 de forinţi. Străinii vor putea să alimenteze, însă la preţul pieţei.

În Ungaria prețurile la benzină și motorină au fost plafonate la 480 de foriți per litru. La un curs de 0.0132 lei per forint, înseamnă 6,33 lei per litru de benzină și motorină. Plafonul de 480 de forinți pe litru a fost impus de guvernul Ungariei încă din toamna anului trecut până la 15 mai.

Traficul la frontiera de vest a țării a fost în creștere în mai, după ce tot mai mulți români au mers să alimenteze în Ungaria, după creșterile de prețuri ale carburanților în România.

                                                                                                                 Adina Silav