28 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 13:05
No menu items!

Beneficiile pepenelui roșu

spot_img

Pepenele roșu asigură 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A

pepene rosu

Pepenele roşu, unul dintre fructele preferate ale verii, are numeroase beneficii pentru sănătate şi proprietăţi mai puţin cunoscute. Cu numai 46 de calorii la 250 de grame, pepenele roşu asigură 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A, potrivit huffingtonpost.com.

Mai mult, acest fruct conţine şi fibre care favorizează sănătatea digestivă, precum şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială.

Pepenele roşu conţine mai mult licopen decât roşiile: 250 de grame de pepene roşu conţin de 1,5 ori mai mult licopen decât o roşie proaspătă – adică 6 miligrame, faţă de 4 miligrame. Licopenul este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce afectează integritatea celulelor şi sistemul imunitar. Pentru a beneficia cât mai mult de proprietățile licopenului din pepene, specialiștii ne recomandă ca fructul să fie depozitat la temperatura camerei înainte de consum.

Sucul de pepene roşu combate febra musculară: Sucul de pepene roşu are efecte răcoritoare când este consumat atât după o şedinţă epuizantă de exerciţii sportive, cât şi înainte. Sportivii care au consumat 450 de grame de suc înainte de un program de activitate fizică intensă au avut mai puţine crampe musculare şi un ritm cardiac mai scăzut pe parcursul zilei. Experţii au explicat acest lucru prin faptul că pepenele roşu conţine o substanţă denumită citrulină, care îmbunătăţeşte funcţionarea arterelor şi scade tensiunea arterială. Citrulina se regăsește în cantităţi mai ridicate în coajă, un motiv în plus pentru a pune pepenii roşii la murat.

Pepenele roşu este atât fruct, cât şi legumă: Prin gustul său dulce, pepenele roşu este, fără îndoială, un fruct. Însă, acesta face parte dintr-o familie mai largă de legume cunoscută sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.

Pepenele roșu este plin cu “apă vie”: Pepenele verde este cel mai bun aliat pe timp de vară, deoarece conţine 91,5% apă bilologică, cunoscută şi cu denumirea de “apă vie”. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie, deshidratarea, chiar şi în forme uşoare, cauzează dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală şi nervozitate. Tocmai de aceea, pepenele roșu trebuie inclus în dieta zilnică în această perioadă.

D.M.