19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:21

Beneficiile AVOCADO. Unde găsești fructe roșii, “ready to eat”

spot_img

La Fresh Market, într-un mall din nordul Capitalei, poți găsi cel mai proaspăt și mai savuros avocado roșu

Fresh Market_SZ

Mulţi dintre noi au auzit de el, dar puțini știu cât de sănătos este. Iată doar trei motive pentru care merită să consumați avocado roșu, mai ales că, în acest magazin din nordul Bucureștiului, acesta poate fi găsit în forma “ready to eat” (gata de mâncat) și nu mai este nevoie să cunoașteți toate detaliile legate de modul în care trebuie să alegeți aceste fructe ca să le puteți consuma.

avocado_rosu

Conţine trei tipuri de grăsimi “bune”. Din punctul de vedere al nivelului de grăsimi, avocado a fost asemănat cu untul, aproximativ 85% din caloriile unui fruct provenind din grăsimi. Însă, spre deosebire de unt, care conţine preponderent grăsimi saturate (care cresc riscul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge – ateroscleroză), avocado are în compoziţie grăsimi „bune”. Cele mai multe astfel de grăsimi sunt reprezentate de fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol), cu rol esenţial în combaterea inflamaţiilor din corp. Prin urmare, persoanele cu artrită (manifestată prin inflamarea exagerată a articulaţiilor) beneficiază cel mai mult de pe urma consumului de avocado. Acelaşi efect antiinflamator îl are un alt tip de grăsime din acest fruct – PFA (polyhydroxylated fatty alcohol). Cea de-a treia categorie de grăsimi “bune” din avocado sunt acizii oleici, care favorizează absorbţia unor substanţe nutritive din hrană. În plus, aceştia sunt acizi graşi mononesaturaţi, recunoscuţi pentru efectul de reducere a riscului de boli cardiovasculare.
Face ca alimentele cu care îl combinați să fie mai sănătoase. Studii recente au arătat că atunci când adăugați avocado în salate, creşte absorbţia unor substanţe nutritive esenţiale pentru starea de sănătate. Astfel, dacă în aceeaşi salată, ați pus şi roşii, morcovi sau spanac, antioxidanţii din compoziţia lor sunt absorbiţi în concentraţii mai mari în combinaţie cu avocado.
Reglează nivelul zahărului în sânge. Fructul avocado are un conţinut redus de carbohidraţi (doar 19% din calorii provin din glucide) şi, de asemenea, are un indice glicemic scăzut (modul în care carbohidraţii din alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge). În plus, aproximativ 150 de grame de avocado conţin între 7 şi 8 grame de fibre alimentare, esenţiale pentru reducerea nivelului glucozei din sânge.
Cele mai proaspete și savuroase fructe de avocado, în special avocado roșu, pot fi găsite, în București, la Fresh Market, un magazin deschis într-un mall din nordul orașului, frecventat deja de numeroase vedete autohtone.
R.D.