15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 16:39
No menu items!

Belgienii de la Bpost au depus o ofertă neangajantă în procesul de privatizare al Poștei Române

spot_img

Decizia privind privatizarea companiei a fost luată la sfârșitul anului 2012

bpost

Operatorul belgian de servicii poştale bpost a avansat, marţi, o ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română, potrivit unui comunicat de presă.

Dacă este selectat de către Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), ofertantul va putea demara procedurile de negociere cu autorităţile române, înainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante.

”Decizia de astăzi a operatorului belgian este premisa pentru o privatizare de succes, proces condus de Guvernul României în acord cu propria sa strategie. De asemenea, ea reflectă un parcurs consecvent, transparent şi veridic al Comisiei de Privatizare în ultimii doi ani, organism care a lucrat, până acum, sub coordonarea MSI. Suntem încântaţi să avem un ofertant care îndeplineşte toate calităţile dorite de la un acţionar majoritar al operatorului naţional de servicii poştale”

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române

Decizia de marţi a Bpost va declanşa conversia datoriilor Poştei Române către stat în acţiuni, pre-condiţie pentru depunerea ofertei neangajante. Operatorul naţional de servicii poştale va pregăti camera de date şi toate celelalte documente tipice acestui stadiu al procedurii de privatizare, se mai arată în comunicatul citat.

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, a afirmat că decizia companiei Bpost, unul dintre operatorii poştali cu cel mai solid profil de business din Europa, este ”o dovadă în plus a parcursului comercial performant pe care Poşta Română s-a înscris în ultimul an”.

”Prin depunerea ofertei de achiziţionare a pachetului de 51% din acţiunile CNPR putem spune că încheiem cu succes această primă etapă privind privatizarea Poştei. Acest lucru demonstrează seriozitatea Guvernului României în ceea ce priveşte privatizarea companiilor româneşti de anvergură. Urmează un drum lung până la finalizarea cu succes a negocierilor, dar vă asigur că discuţiile se vor baza pe transparenţă, profesionalism şi grijă faţă de toţi angajaţii Poştei”

Răzvan Cotovelea

Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante.

Dacă va fi selectat, Bpost va fi admis în etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces în camera de date, acces la managementul companiei şi vizite operaţionale, dar şi negocierea contractului de privatizare. La finalizarea acestei etape, Bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

S.Z.