14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 5:26

Belgia: Un agent de securitate din domeniul nuclear a fost ucis la Charleroi, iar cartela sa de acces a fost furată

spot_img

Un agent de securitate de la o centrală nucleară din Belgia a fost ucis joi seară, iar cardul lui de acces a dispărut. Cartela a fost dezactivată, dar cazul ridică serioase motive de îngrijorare.  

O publicație belgiană a scris că bărbatul a fost ucis joi seara în orașul Charleroi și a remarcat că deși crima s-a produs cu două zile în urmă, aceasta a fost ignorată complet de presă în mod nejustificat.

Agentul de securitate se plimba cu câinele său când a fost împușcat joi seara, iar ecusonul său, care permitea accesul în centrală, a dispărut, au confirmat surse polițienești pentru publicația citată. 

Tot această publicație a dezvăluit în urmă cu câteva săptămâni că directorul programului belgian de cercetare și dezvoltare nucleară a fost spionat teroriștii suspectați de comiterea atentatelor de la Paris și Bruxelles.

După această dezvăluire de presă, ministrul belgian de interne, Jan Jambon, nu a considerat necesar să ridice nivelul de securitate la centralele nucleare din țară, mai scrie publicația menționată. El a făcut aceasta mai târziu, în ziua atentatelor, adaugă ziarul.

Totuși, în ziua uciderii agentului de pază, care lucra la centrala nucleară Tihange (situată la Lieges, la 73 de kilometri distanta de Bruxelles), autoritățile au retras legitimațiile de acces pentru 11 lucrători ai centralei în ultima săptămână, adică după arestarea lui Salah Abdeslam, considerat „creierul” atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris în cartierul bruxellez Molenbeek, membru al grupării care a comis și atacurile de marți de la Bruxelles.

Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu șapte reactoare, la Doel (nord) și Tihange, în apropiere de granița cu Germania. Securitatea în jurul celor două centrale nucleare a fost întărită marți, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, după atentatele de la aeroport și metrou.