10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 6:15

Belgia: Senatul a adoptat proiectul de lege privind extinderea eutanasiei la copii

spot_img

senatul belgian

Senatul Belgiei a adoptat, joi, cu o largă majoritate proiectul de lege privind autorizarea eutanasiei pentru minori afectaţi de boli incurabile, care, pentru a intra în vigoare, necesită şi votul deputaţilor, relatează AFP.

Textul proiectului de lege a fost adoptat cu 50 de voturi pentru şi 17 împotrivă. Socialiştii şi liberalii (cu două excepţii), membri ai majorităţii guvernamentale, au votat pentru. La fel au procedat ecologiştii şi senatorii partidului naţionalist flamand NVA, aflat în opoziţie. Senatorii de centru creştin-democraţi şi cei ai partidului flamand de extremă dreapta Vlaams Belang (opoziţie) au votat împotrivă.

Propunerea va fi transmisă Camerei Reprezentanţilor.

Textul prevede că un minor poate cere să beneficieze de eutanasie dacă se confruntă cu suferinţe fizice insuportabile şi netratabile, în fază terminală. Pentru aceasta el trebuie consiliat de către o echipă medicală şi să primească acordul părinţilor.

Aplicarea legii va fi limitată deoarece va permite, pe an, eutanasierea doar pentru câteva cazuri de minori care suferă de o boală incurabilă, în special cancer, şi al căror deces este prevăzut într-un termen scurt.

Suferinţele “psihice” insuportabile, care au deschis calea eutanasiei pentru adulţi, au fost excluse pentru minori de către senatori.

Dezbaterea a fost iniţiată la începutul anului de senatorul socialist Philippe Mahoux, autorul legii care a autorizat în 2002 eutanasia pentru adulţi. Acesta a explicat că a răspuns susţinerii exprimate de pediatrii şi infirmierii confruntaţi cu “suferinţa insuportabilă” a copiilor, la care ar putea răspunde doar în mod ilegal.

Reprezentanţii marilor religii creştine, musulmane sau evreieşti şi-au exprimat recent opoziţia într-un mesaj comun şi “puternica preocupare faţă de riscul banalizării” eutanasiei.

În 2012, 1.432 de persoane eutanasiate au fost înregistrate oficial, reprezentând doi la sută din decesele înregistrate în Belgia.

C.A.