17.4 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 12:34
No menu items!

Belarus ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini invazia rusă. Minskul poate deține arme nucleare în urma referendumului de duminică

spot_img

Belarus ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini invazia rusă a țării. Acest lucru este raportat de Washington Post , citând o sursă de la Casa Albă. „Este clar că Minsk este acum o „extensie” a Kremlinului”, a spus un oficial al administrației Biden. Armata din Belarus se poate alătura invaziei încă de luni, 28 februarie, a spus o sursă WP, citată de The Guardian.

Referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut duminică, transmite BBC. Votul deschide calea pentru ca fostul stat sovietic şi actualul aliat al Kremlinului să obţină arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.

De asemenea, referendumul cimentează şi perioada în funcţie a lui Lukaşenko până în 2035. El este la putere din 1994.

Între 1994 şi 1996, fostele state sovietice Belarus, Ucraina şi Kazahstan au convenit să renunţe la armele nucleare în schimbul asigurărilor de securitate – asigurări care acum au fost încălcate.

Prin această modificare a Constituţiei, armament nuclear urmează să fie instalat în Belarus, după ce Minskul l-a abandonat în urma căderii Uniunii Sovietice.

                                                                                                                 Adina Silav