7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:37

Bebeluși fără vaccinuri. Ce copii sunt afectați

Criza vaccinurilor din România se adânceşte. Peste 30 de mii de copii au rămas neimunizaţi împotriva unor boli care pot deveni grave, iar autorităţile încă nu au soluţii.

Ministerul Sănătății a oferit același răspuns ca aproximativ o lună în urmă, situația o să se rezolve în curând, însă aceasta persistă de câteva luni.

Reprezentanții ministerului au precizat că vor veni tranșe de vaccin, situația fiind aceeași și la nivel european . Este o problemă cu aprovizionarea în toate țările din Uniunea Europeană și se așteaptă rezolvarea în câteva zile.

Exista și varianta ca părinții să cumpere același tip de vaccin de la altă firmă producătoare în afară de cel distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii, însă statul a decis să impună un preț foarte mic de vânzare în farmacii. Astfel, marile firme farmaceutice de la noi s-au reorientat și au decis să vândă vaccinurile în alte țări din UE pentru un profit mai mare, decât să le vândă în România la prețul impus de stat.

Sunt aproape 4 luni de când există această criză în România, aproape 30.000 de copii au rămas neimunizați.

Pentru vaccinurile antitetanos și antirabic s-au mai primit tranșe de către spitale, însă situația este acută în continuare la nivelul întregii țări .

Vaccinul hexavalent ajută la prevenirea a şase boli : Hepatita B, poliomelita, difteria, tetanus, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratori. Părinţii se plâng că nu au soluţii.

Medicii spun că singura soluție este să se refacă schema de vaccinări când primesc serul. Efectul nu va mai fi același însă.

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Este o problemă la nivel european. Există doar doi producători la nivel mondial care au solicitări foarte mari.”

 

Vaccinul hexavalent se administrează la vârstele de două, patru și 11 luni. Afectați sunt toți copii care s-au născut în ultimle trei luni și cei care mai au de făcut una dintre doze.