BCR: Cererea internă va sprijini creşterea economiei în 2015

Analiștii băncii se așteaptă și la creșterea investițiilor private

sediu-bcr

Cererea internă ar putea contribui cu 2,9 puncte procentuale la avansul economiei în următorul an, creşterea consumului urmând a fi sprijinită de cheltuieli publice suplimentare, precum şi de o îmbunătăţire modestă în activitatea din sectorul privat, potrivit unei analize a BCR, citate de Mediafax.

Analiştii BCR au menţinut prognoza pentru creşterea PIB la 3,3% în 2015 şi la 3,5% în 2016, după un avans de 2,3% estimat pentru anul acesta, se arată într-o notă a băncii publicată luni.

Investiţiile private sunt estimate să crească în 2015, după doi ani de scăderi consecutive, ca urmare a avansului creditării în lei pe fondul măsurilor de relaxare monetară luate de BNR.

BCR a redus proiecţia pentru rata inflaţiei din decembrie la 1,8%, de la o rată de 2,2% anticipată anterior, estimând că presiunile inflaţioniste vor rămâne scăzute până la finele anului.

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,12%, iar inflaţia anuală a urcat la 1,54%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,2% faţă de august, iar mărfurile nealimentare şi tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare.

Deficitul bugetar este estimat să crească la 3% din PIB în 2015, de la 2,7% din PIB în acest an, iar datoria publică va urca de la 39,7% din PIB, la 40,3% din PIB.

Guvernul şi-a fixat ca ţintă pentru acest an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

S.Z.

NICIUN COMENTARIU