21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 12:53
No menu items!

Bază secretă a grupului Wagner, distrusă de ucraineni. Un jurnalist pro-Kremlin a dat de gol locația

spot_img

Sediul secret al grupului Wagner, cunoscut drept armata privată a lui Vladimir Putin, a fost atacat de ucraineni, după ce un corespondent rus a postat imagini cu vizita pe care a făcut-o acolo. Grupul de mercenari ruși ar fi operat într-un cartier general secret din Lugansk, estul Ucrainei, scrie BBC.

Săptămâna trecută, corespondentul pro-Kremlin Serghei Sreda a postat pe Telegram o fotografie a bazei cu adresa acesteia.

Imaginea distribuită pe site-ul de socializare arată cinci persoane în uniformă militară, în colțul din stânga sus a fotografiei fiind un nume al străzii din Popasna. Acesta ar fi putut fi indiciul de care au avut nevoie forțele ucrainene pentru a localiza baza militară și a o lovi luni.

Lovitura a fost raportată de jurnaliştii pro-ruşi şi de guvernatorul ucrainean din Lugansk, Serghei Gaidai, care au spus că nu se cunoaște încă amploarea pagubelor asupra sediului.

Guvernatorul Serghei Gaidai a scris pe Telegram că forțele ucrainene „au lovit un cartier general al inamicului a cărui locație a fost stabilită datorită unui jurnalist rus”.

„De data aceasta, lovitura de succes a distrus ieri sediul central al Grupului Wagner din Popasna”, a spus el. 

Diverse surse ruse și ucrainene au raportat că mercenarii Grupului Wagner au jucat un rol esențial în capturile anterioare ale așezărilor Pokrovske (la est de Bakhmut), Klinove (18 km sud-est de Bakhmut), Novouhanske (25 km sud-est de Bakhmut) și în capturarea centralei electrice pe cărbune Vuhlehirsk, care se află la aproximativ 20 km sud-est de Bakhmut. 

Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belaurs sunt acuzați de uciderea civililor lângă Kiev, ei fiind primii mercenari internaționali care sunt judecați de crime de război în Ucraina.

Rusia a folosit luptători plătiți ca să-și întărească forțele de la începutul războiului. Se estimează că au desfășurat între 10.000 și 20.000 de mercenari din Siria, Libia și din alte părți, inclusiv luptători ai Grupului Wagner, în ofensiva sa din regiunea Donbas a Ucrainei.

                                                                                                                  Adina Silav